Dear lovers of home baking, many have asked me to share my recipe for the Donut Cake (CIAMBELLA), which my nieces and nephews really love. Here it is! Perfect with a cup of tea to sweeten up your day!
INGREDIENTI - INGREDIENTS
- 250g farina - 250g white flour
- 250g zucchero - 250g sugar
- 1 bustina di lievito - 1 teaspoon/sachet baking powder
- 3 uova - 3 eggs
- 1 bicchiere d'acqua - 1 glass of water
- 1 bicchiere scarso di olio extra vergine - 1 small glass of extra-vergin olive oil
PREPARAZIONE - PREPARATION
1. Mescolare le uova e lo zucchero con una frusta elettrica, o un mixer fino ad ottenere una spuma chiara e soffice. ( Vi consiglio di mescolare lentamente altrimenti si smontano le uova a causa del calore). Ottenuta la spuma, incorporare un po' alla volta olio ed acqua.
1. Mix the eggs and sugar with an electric whisk, or a mixer, until you obtain a light and smooth mousse (I advise you to mix it slowly or the eggs will be ruined because of the heat). When you have obtained this foam, add the oil and water slowly and mix.
2. Successivamente aggiungere la farina che avete setacciato precedentemente, e la bustina di lievito. Mescolare il tutto fino ad ottenere un composto omogeneo e senza grumi, quindi imburrare leggermente la teglia per ciambelle o torte e versarci il composto.
2. Then add the flour, which you sifted before, and the baking powder. Mix everything together until the mixture is smooth and without lumps. Lightly grease with butter the big donut (or cake) pan and pour the mixture into it.
3. Cuocere nel forno preriscaldato a 160 gradi per 40 minuti. Ultimata la cottura aspettare che la torta si raffreddi e poi toglierla dalla teglia e metterla su un vassoio o piatto da dolce. Coprite con zucchero a velo o decorate a piacere!
3. Bake in a preheated oven at 160 degrees for 40 minutes. When baked, wait for the cake to cool down and then remove it from the pan and place it on a tray or serving plate. Cover with powdered sugar or decorate as you like it!
Nessun commento:
Posta un commento