INGREDIENTI
INGREDIENTS
1 kg patate
200 g di farina 00
1 uovo
Sale
(facoltativo: io aggiungo del parmigiano
grattugiato nell’impasto)
Per il condimento:
Parmigiano
Qualche foglia di salvia
Burro
|
1 Kg of potatoes
200 g white plain 00
flour
1 egg
Salt
(optional: my secret
is to add a little bit of grated Parmesan cheese in the mix itself)
For the sauce:
Parmesan cheese
Some leaves of age
Butter
|
PREPARAZIONE (English version below)
1. Bollire le patate in un'ampia pentola di
acqua salata
2. Pelare le patate quando sono ancora calde
3. Schiacciare le patate con uno
schiacciapatate o semplicemente con una forchetta.
4. Quando l’impasto è omogeneo aggiungere
farina, uovo, sale (e parmigiano), e amalgamare tutti gli ingredienti per bene
5. Versate il tutto sul piano di lavoro infarinato o su un asse di legno e non esitate a aggiungere un po’ di farina se il composto è troppo
appiccicoso e impossibile da lavorare.
6. Lavorare l’impasto in piccoli rotolini e
tagliarli in segmenti di circa 1,5-2 cm. Se volete potrete proprio formare delle piccole palline come nella
fotografia qui sotto.
7. Quando pronti, cuocere in una pentola di
acqua salata bollente.
8. Gli gnocchi saranno pronti quando
galleggiano, a quel punto "pescateli" con un piccolo scolapasta, un cucchiaio, o con una
ramina, ma non scolateli nello scolapasta tutti insieme, rischiate di formare un gnocco gigante un po' difficile da gustare...
9.
Condimento suggerito: Burro e salvia. Fate sciogliere il burro in una
padellina, aggiungete la salvia. Grattugiate del parmigiano direttamente sugli
gnocchi già nel piatto fumanti e, alla fine versate il burro e salvia mentre frigge (ma attenzione a non bruciarlo...)
Buon Appetito!
PREPARATION
1.
Boil a
large pot of water and add a spoonful of salt.
2.
Add the
potatoes in boiling water (as they are, without peeling them)
3.
Once
they’re boiled, peel them while they’re still quite warm (it makes it easier to
peel them this way)
4.
In a bowl,
mash the potatoes using a potato masher or a fork
5.
When the
mixture is smooth, add the flower, the egg, a pinch of salt (and some parmesan
cheese – shhh little secret ;) ) and mix all the ingredients quickly
6.
Transfer
everything on a clean table or a wooden tray, and remember to cover it with a
little bit of flour first. If the mixture is too moist and impossible to work,
do add some more flour (but not too much, otherwise your gnocchi will be as
hard as rocks!)
7.
Roll parts
of the mixture in little rolls and cut them about 2 cm apart (this will give
you kind of square-looking gnocchi; if you’d prefer them round like in the
picture above, just work them a little bit with your hands)
8.
When your
gnocchi are ready, you can put them in boiling water (remember to add a
spoonful of salt to the water).
9.
The gnocchi
are ready when they float on the surface of the water. When they float, you’ll
have to “fish” them out of the water using a very small colander, or a spoon,
or a tool like the one in the photo. DO NOT use a big colander to drain them
all together- you risk to form one enormous ball, which won’t be very nice to
eat…
10.
Suggested Sauce: Butter and Sage, the most
traditional recipe! In a frying pan, melt a little cube of butter and add some
leaves of sage to it. In the meantime, you’ll have arranged your boiled gnocchi
on a warm plate and grated some fresh Parmesan cheese on top of them. When the
butter (with sage) is frying (you can hear the noise, but careful not to burn
it - it does not have to turn brown), pour your frying butter on top of the
gnocchi already covered by Parmesan cheese… Simply delicious!
Buon appetito!
Buon appetito!
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