Cari Lettori,
A grande richiesta ecco una ricetta regionale che potrete gustare per una sostanziosa cena in compagnia, i pizzoccheri tipici della Valtellina! Se siete coraggiosi potrete anche preparare la pasta fresca, oppure servitevi di una pasta già pronta di produzione valtellinese.
Dear Readers,
Today we propose a regional recipe, which is typical of a northern Italian valley called Valtellina. It might be difficult to find some of the ingredients outside of Italy, but I assure you that it will be worth it! You can choose to make fresh pizzoccheri pasta yourself, or to buy them already made in an Italian deli.
500 g pasta pizzoccheri (Freschi o potete comprarli già
pronti, consigliamo quelli della Valtellina)
800 g erbe coste
1 Palla di verza piccola
8 Patate
400g di formaggio lombardo Bitto, o Asiago di media
stagionatura
100g Parmigiano
100 g di burro
2 spicchi aglio
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500 g pizzoccheri pasta (Italian whole pasta, which you can
make fresh or buy in Italian shops)
800 g Swiss chard
1 (savoy) cabbage
8 potatoes
400 g Bitto cheese or Asiago cheese
100g butter
2 cloves of garlic
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PREPARAZIONE - PREPARATION
In una pentola d’acqua salata bollente ben capiente
aggiungere i gambi delle erbe coste e le verza ben tagliate a pezzi. Quando
l’acqua ricomincia a bollire aggiungere le foglie delle erbe coste e le patate tagliate. Dopo 4 minuti aggiungere i pizzoccheri e fate bollire il tutto per circa 14 minuti.
In a large pot containing boiling salty water, add the Swiss chard, the cabbage, the potatoes that you have previously cut into pieces (see picture). When the water starts boiling again, wait 4-5 minutes and add the pizzoccheri pasta. Boil everything for around 14 minutes.
Scolare quindi la pasta con patate, erbe e verza e adagiare il tutto in un contenitore capiente. Aggiungere i formaggi seguendo le fotografie. (Qui abbiamo scelto di usare lo stesso formaggio con stagionature diverse)
Drain the pasta with vegetables and potatoes and place everything in a large bowl. Add the cheese as showed in the pictures (Here below you'll see that we've chosen to use the same cheese at different maturities)
Alla fine, fare sfriggere l’aglio nel burro in una padella fino a doratura. Versare il burro sopra la pasta e mescolare bene al fine di amalgamare tutti gli ingredienti. Buon Appetito!
At the end, fry the two cloves of garlic in the butter and when the butter is blonde add it to the rest of the ingredients and mix everything well. Buon Appetito!
In a large pot containing boiling salty water, add the Swiss chard, the cabbage, the potatoes that you have previously cut into pieces (see picture). When the water starts boiling again, wait 4-5 minutes and add the pizzoccheri pasta. Boil everything for around 14 minutes.
Scolare quindi la pasta con patate, erbe e verza e adagiare il tutto in un contenitore capiente. Aggiungere i formaggi seguendo le fotografie. (Qui abbiamo scelto di usare lo stesso formaggio con stagionature diverse)
Drain the pasta with vegetables and potatoes and place everything in a large bowl. Add the cheese as showed in the pictures (Here below you'll see that we've chosen to use the same cheese at different maturities)
Alla fine, fare sfriggere l’aglio nel burro in una padella fino a doratura. Versare il burro sopra la pasta e mescolare bene al fine di amalgamare tutti gli ingredienti. Buon Appetito!
At the end, fry the two cloves of garlic in the butter and when the butter is blonde add it to the rest of the ingredients and mix everything well. Buon Appetito!
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