mercoledì 15 maggio 2013

Risotto agli Asparagi - Asparagus Risotto

Visto che è stagione di asparagi, vi proponiamo un buon risotto agli asparagi che potrete gustare assaporando anche l'aria primaverile. Buon Appetito!

Since it is still asparagus season, we would like to propose to you our asparagus risotto recipe. Enjoy this fresh dish, during spring time. Buon Appetito!



INGREDIENTI (4 persone) - INGREDIENTS (4 people)   



360g riso per risotti - 360g Risotto Rice 
1 cipolla di media grandezza - 1 White Onion
5 cucchiai di olio - 5 tablespoon extra-virgin olive oil
1 bicchiere vino bianco - 1 Glass of White Wine
Sale e pepe a piacere -  Salt and Pepper to taste
Brodo vegetale (oppure acqua bollente dado vegetale) - Veggie Broth/ Boiling Water with Vegetable Stock 
Un mazzetto di asparagi verdi - A Bunch of Green Asparagus


PER MANTECATURA - FOR THE CREAM

40g Burro - 40g Butter
80g Parmigiano - 80g Parmesan Cheese

Oppure / Alternatively

2 Uova - 2 Eggs
1/2 bicchiere di panna fresca - 1 Half-a-glass of cream
50g Parmigiano - 50g Parmesan cheese



PREPARAZIONE (English version below)

In una casseruola soffriggere nell'olio la cipolla tritata, aggiungere quindi gli asparagi ben puliti (eliminando la buccia e la fine del gambo) e tagliati a pezzettini, salare il tutto e portare a media cottura. (Vedi foto qui sotto)

Sfumare il tutto con brodo vegetale che deve sempre essere bollente e che avrete preparato in una pentola a parte. Aggiungere quindi il riso nella casseruola e farlo tostare qualche minuto. Sfumare il tutto con vino bianco. Quando il vino è evaporato (è importante fare evaporare il vino), continuare a cuocere il riso aggiungendo il brodo vegetale un poco alla volta e continuando a mescolarlo fino al raggiungimento della cottura desiderata, preferibilmente al dente, ma il risotto non deve risultare troppo asciutto, né troppo liquido.


COME MANTECARE (Come rendere il Risotto Cremoso)

Vi propongo 2 modi di mantecare che potrete scegliere:

1) Togliete la casseruola del fuoco e aggiungete burro e Parmigiano mescolate bene deve risultare morbido.(Aggiungere di sale a vostro piacimento)

oppure

2)  Prendete le uova intere e rompetele in una terrina, aggiungere panna fresca e Parmigiano. Amalgamare il tutto e versarlo nel risotto che avrete tolto dal fuoco, mescolando velocemente. L'uovo non si deve cuocere e deve risultare morbido (Aggiungere poi sale a vostro piacimento)








Un Risotto Cremoso - A Creamy Risotto



PREPARATION 

In a saucepan, fry the chopped onion, then add the diced asparagus (which you previously cleaned thoroughly, removing the end of their stem and the thicker skin). Add some salt and cook for some minutes. Add a little bit of boiling veggie broth (or boiling water with a vegetable stock in it), which you are preparing in a separate pot (see pictures above). 

Add the rice in the saucepan and toast it a few minutes. Add the white wine on top of the rice. When the wine has evaporated (it is very important to let the wine evaporate) continue to cook the rice adding the broth a little at a time, and stirring it constantly until the rice reaches the desired level of cooking (around 15 minutes usually, depending on the kind of rice). I would suggest you to leave it al dente, but make sure that the risotto is nice and moist.

AFTER THIS, IT IS IMPORTANT TO MAKE IT NICE AND CREAMY 

I shall propose you two ways make the risotto creamy. You can choose whether you would prefer to:

1) Remove the saucepan from the heat and add 40g of butter and 80g of Parmesan cheese, mix  and stir well until it is nice, soft and creamy. (Add salt to taste)

Or, alternatively

2)  Break two eggs into a separate bowl, adding fresh cream, and Parmesan cheese. Mix everything well. Remove the saucepan containing the risotto from the heat and pour this mixture into the risotto, stirring quickly until it is nice, soft and creamy. (Add salt to taste)


BUON APPETITO!!












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