lunedì 22 settembre 2014

Piadina (Italian Thin Bread)

Cari Lettori,

Ecco qui la semplice ricetta della Piadina, un classico snack della tradizione italiana che può anche diventare uno sfizioso pranzo o una cena leggera! Potrete gustare la vostra piadina con ingredienti freschi, verdure, affettati appena tagliati e, perché no, una buona mozzarella. Buon appetito!

Dear Readers,


Here is the very simple recipe for the famous Piadina (Italian thin bread), a classic snack within the Italian tradition, which you can have for lunch or, if you feel like it, for a light dinner. Enjoy it filled with fresh ingredients, vegetables, tasty Italian Parma ham, and mozzarella cheese. Buon appetito!



Ingredienti Ingredients




500 g di Farina Bianca “00”

50 g di Strutto (o olio d’oliva per i vegani)

5 g sale

Acqua tiepida quanto basta



500 g Plain White Flour “00”

50 g of Lard (or olive oil for vegans)

5 g salt

Lukewarm water

Preparazione (English version below)

Setacciare la farina e disporla sulla spianatoia a fontana, aggiungendo nel centro lo strutto (o, in alternativa, olio d'oliva se siete vegetariani o vegani) ed il sale, quindi bagnare tutto con acqua tiepida ed impastare. Lavorare la pasta e, quando pronta e compatta, farla riposare per 15-20 minuti. Dopo  il riposo formare delle palline (grandezza a piacere). Tirare la pasta abbastanza fine con un mattarello. Nel frattempo mettere una piastra (o padella piatta) sul fuoco e, quando è ben calda, cuocere prima da un lato per qualche minuto, poi girare e finire di cuocere. Basatevi sul colore e attenzione a non far seccare troppo. Farcire a piacere. Buon appetito!




Preparation

Sift the flour on a work surface and make a well in the center of the flour, adding lard (or, alternatively, olive oil, if you are vegetarian or vegan), and salt. Then sprinkle everything with warm water and knead. Knead the dough, turn it into a ball, and let it rest for 15-20 minutes, after that, roll the dough into balls of equal size (size them as you like). Roll out the dough finely with a rolling pin. In the meantime, put a flat pan on the stove, and when it is very hot, cook first on one side for a few minutes, then turn and finish it on the other side. Base your timing on the colour of your Piadina, depending on its thickness; careful not to overcook, otherwise it will become too dry. Fill it however you like. Buon appetito!



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