venerdì 7 giugno 2013

Spaghetti Pomodorini e Basilico - Cherry Tomatoes and Basil Spaghetti

Cari Lettori,

Il Sole compare e nei nostri giardini si sente il profumo fresco del basilico. Come promesso, questa settimana vi proponiamo una ricetta gustosa ed estiva, leggera e senza salse elaborate: gli Spaghetti Pomodorini e Basilico. Una ricetta facile che potrete preparare in pochissimo tempo, ma con un ottimo risultato! Buon Appetito!


Dear Readers, 

The sun is now out and the lovely perfume of Basil can be enjoyed in our gardens. As promised, this week we would like to propose a tasty, summery, light recipe: our Cherry Tomatoes and Basil Spaghetti. A simple recipe, which you can prepare in no time, but with great results! Buon Appetito!





INGREDIENTI (4-5 persone) - INGREDIENTS (4-5 ppl)


500g Pomodorini - 500g Cherry Tomatoes

500g Spaghetti - 500 g Spaghetti

1 Spicchio d'aglio - 1 clove of garlic

Basilico a piacere. - Basil to taste

Sale - Salt

Pepe - Pepper

5 cucchiai di olio extra-vergine d'oliva - 5 tablepoons of extra-virgin olive oil

Ricotta o formaggio fresco - Ricotta cheese or other fresh cheese


AlternativamenteAlternative option

Menta a piacere (invece del Basilico) - Mint to taste (instead of Basil)

Peperoncino a piacere - Some chilli to taste




1. Preparazione Spaghetti (English version below)


Mettere sul fuoco la pentola di acqua e portata ad ebollizione, poi aggiunto il sale e buttare gli spaghetti. 

2. Preparazione Sugo


Intanto che la pasta è già in pentola, mettere una padella sul fuoco con l'olio e una spiga di aglio, aggiungere quindi i pomodorini tagliati a metà, facendoli solo appassire brevemente e, se risultano troppo asciutti, aggiungere qualche cucchiaio dell'acqua di cottura della pasta. Aggiungere le foglie di basilico ben lavate (oppure le foglie di menta alternativamente). Salare e pepare a piacere (se vi piace, aggiungete anche dl peperoncino).

Scolare la pasta ben al dente e saltarla nella padelle (ricordarsi sempre di tenere da parte un po' d'acqua di cottura in caso il sugo sia troppo asciutto). Quando la pasta è nel piatto, aggiungere la ricotta.

Buon Appetito!!





1. Prepare your Spaghetti:

Boil a pot of water (about 5 litres) and add two or three tablespoons of salt in it, then toss the 500g of spaghetti in the boiling water (it should only take around 10-12 minutes to cook, if you like it al dente).

2. Now Prepare your Sauce:

While the pasta is boiling in the pot, heat the oil in a frying pan, add the clove of garlic and the cherry tomatoes cut in halves. Fry it for a few minutes and if the sauce is becoming too dry, add some of the boiling water that you are using to cook your pasta. Then add the leaves of basil, which you previously washed, into the sauce (or alternatively add the leaves of mint). Add salt and pepper to taste (and even chilli, if you like it).

Drain your pasta when is ready and put it in the fry pan, stirring everything together (remember to save some cooking water in case you need it to soften the sauce, if it is too dry). Place your spaghetti in a plate and add ricotta cheese on top.

Buon Appetito! 








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