Approfittiamo degli ultimi carciofi di stagione per proporvi questa fresca e salutare insalata. Aspettando l'arrivo della primavera!
Let's enjoy the last seasonal artichokes with this fresh and healthy salad. Waiting for Spring and its fresh ingredients!
INGREDIENTI INGREDIENTS
3 carciofi (meglio se piccoli) 3 Small Artichokes
Parmigiano Reggiano a scaglie Parmesan Cheese Shavings
Una manciata di pinoli (tostati) A Handful of toasted Pine Nuts
Olio extra vergine di oliva Extra-Virgin Olive Oil
Aceto balsamico Balsamic Vinegar
Limone (facoltativo) Lemon juice (alternatively)
PREPARAZIONE (English Version Below):
Pulire i carciofi togliendo le foglie piu' dure e le punte. Tagliare i carciofi a metà ed eliminate i pelucchi nel cuore dei carciofi. Tagliare i carciofi puliti molto finemente ed adagiarli in una insalatiera. Nel frattempo mettere sul fuoco una pentola contenente i pinoli e tostate i pinoli. Aggiungere i pinoli tostati nell'insalatiera coi carciofi e condire con olio ed aceto balsamico (oppure limone). Aggiungere infine delle scaglie di Parmigiano Reggiano. Buon Appetito!
PREPARATION
Clean the artichokes by removing the harder leaves and the hard tips.
Cut the artichokes in half and remove the hairy bit in the middle of the artichoke.
Cut the clean artichokes very finely and put them in a salad bowl.
In the meantime, put a frying pan on the stove and toast the pine nuts. Add the toasted pine nuts into the salad bowl with your finely cut artichokes, and season with extra-virgin olive oil and balsamic vinegar (or, alternatively, with olive oil and lemon juice).
Finally, add the shaving of Parmesan cheese on top.
Buon Appetito!
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